Potrivit unui studiu, un ocean perturbat de schimbările climatice împinge rechinii și alte specii să fugă de apele tot mai calde de la tropice, pentru ca apoi să fie uciși de valurile tot mai intense de apă rece din adâncuri.
Unul dintre autorii lucrării a descris urmările „stranii” ale unei morți în masă a peste 260 de organisme marine din 81 de specii, în urma unui eveniment singular de creștere extrem de rece în largul coastelor Africii de Sud în 2021.
Lucrarea, publicată în Nature Climate Change, a constatat că modificările curenților oceanici și ale sistemelor de presiune determinate de degradarea climei sporesc frecvența și intensitatea fenomenelor de afluență de apă rece, ceea ce ar putea, la rândul lor, să crească vulnerabilitatea speciilor migratoare, cum ar fi rechinii-taur.
Oamenii de știință s-au concentrat asupra evenimentului de dispariție în masă din 2021, pe care au putut să-l urmărească cu o precizie neobișnuită, deoarece una dintre creaturile afectate care a supraviețuit a fost un rechin-taur care fusese marcat prin satelit. Ei au descoperit că acesta fusese prins în apă care scăzuse cu mai mult de 10C sub temperatura cu care erau obișnuite aceste specii tropicale, scrie The Guardian.
Lucrarea detaliază modul în care rechinul și-a schimbat comportamentul în încercarea de a evita zonele reci. Acesta a înotat mult mai aproape de suprafață decât în mod normal și a ieșit din tiparul său normal de migrație.
Ryan Daly, unul dintre autorii lucrării, a declarat că a fost surprins că și speciile foarte mobile, au fost prinse în valurile ascendente.
Pentru a înțelege tendințele mai largi care stau la baza acestei dispariții, cercetătorii au marcat alți rechini și au folosit 41 de ani de date privind temperatura la suprafața mării și 33 de ani de înregistrări ale vântului pentru a investiga frecvența și intensitatea ,,evenimentelor ucigașe” reci din ultimii 30 de ani în largul curentului Agulhas din Oceanul Indian și a curentului australian de est.
Ei au descoperit că evenimentele de afluență rece au crescut în frecvență și intensitate în aceste regiuni între 1981 și 2022. Printre alte specii ucise în astfel de evenimente se numără rechinii balenă, peștii chirurg și rechinii comuni.
Rechinii-taur au părut să își schimbe comportamentul pentru a evita scăderile bruște de temperatură, înotând mai aproape de suprafață, adăpostindu-se în golfuri și estuare și deplasându-se doar în măsura în care se distribuie spre polul lor în timpul anotimpurilor calde.
În cadrul speciilor individuale, anumite grupuri au tendința de a trăi la marginea zonei de răspândire a populației lor. Daly a spus că aceste grupuri sunt cele mai vulnerabile la schimbările bruște și prelungite de temperatură.
„Există rechini-taur care parcurg o zonă rece pentru a ajunge la refugii termice. Creșterea nivelului apei ar putea ucide această diversitate genetică unică”.
El a spus că rezultatele sugerează necesitatea unei noi abordări a conservării marine care să includă cunoștințe despre modurile tot mai complexe în care haosul climatic afectează speciile marine.
Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme
Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume
Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente
Schimbările climatice afectează viața marină mai mult decât s-a crezut